Downlights

Downlights er en praktisk og pen løsning for belysning av din bolig. ALT Installasjon har solgt og montert downlights i en årrekke til både bedrift- og privatmarkedet. Med vår brede erfaring kan vi hjelpe deg med både montering og plassering!

Ny teknologi i LED-downlights

Stadig flere velger å bytte til LED-downlights. Det er ikke rart, det følger med mange fordeler: Ikke bare avgir dagens LED-downlights mye mindre varme, de gir også en behagelig og lun belysning.  

I tillegg har LED-downlights et lavere energiforbruk, lenger levetid, bedre lysutbytte og ikke minst mindre brannfare. Men hvor begynner du?

Gamle downlights kan være brannfeller

Først og fremst bør du sjekke hvilke downlights du har fra før, dersom du har det i noen av rommene dine. Følg vår enkle sjekkliste for å forsikre deg om at alt er i orden hos deg. 

Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende befaring, så vurderer vi hvorvidt du bør oppgradere belysningen. 

Hvorfor er LED-pærer best til downlights? 

Det har skjedd mye siden downlight-markedet fikk sin start i Norge. I dag vet vi at hele 95 prosent av energien som tilføres en glødepære blir til varme, og de resterende 5 prosentene er det som avgir synlig lys. LED-pærer omgjør imidlertid nærmere 80 prosent av energien om til lys. 

Visste du at...

EU har innført et nytt forbud rundt produksjon og import av halogenpærer. Dette skjedde 1. september 2018. Det kan altså være lurt å bytte – både for sikkerheten og miljøets skyld. 

Det er også et godt valg for lommeboka. Ikke bare avgir LED-pærer mindre varme, men de har også lenger levetid. En standard LED-lampe har nemlig en levetid på 25 000 timer, mens en halogenpære kan lyse fra 2000-5000 timer. Det forklarer altså prisforskjellen på en LED-pære kontra halogenpære. 

Plassering av downlights 

Før var det mest vanlig å kun ha downlights i stuen. I dag finner vi dem overalt, både inne og utendørs. Her er noen enkle regler for seg som planlegger montering av downlights:

  • Avstand mellom downlightene bør være fra 80-150 centimeter.
  • Monter downlights 40-100 centimeter fra veggen.
  • Planlegg hvor lysbuen skal begynne, og tenk på hvordan du skal møblere. Mange plasserer downlights uten å tenke på dette, og det kan fort bli både dyrt og frustrerende. For hvem vil vel ha downlights helt inntil skapene?
  • Hvis du skal ha downlights over kjøkkenbenken, bør de plasseres på linje med kanten av benkeplaten. Da får du godt arbeidslys, uten skygger. 
  • Ikke plasser downlights rett over store vinduer. Da får du ikke utnyttet lyset. Alternativet er å bruke hvit solskjerming for å reflektere lyset ut i rommet.
  • Husk at du ikke kan montere belysningutstyr for nettspenning (240V) i sone 0 og 1. Det dekker altså dusjområdet (takhøyde under 225 centimeter), og 120 centimeter fra dusjhodet. Fra 225 centimeter over gulvet og over er sone 2, og her kan du bruke 230V downlights, halogen eller LED-downlights.

Se gjerne flere eksempler på hvordan du kan bruke downlights i denne artikkelen om plassering

Vi hjelper deg med både planlegging og utføring. Ta kontakt dersom du har flere spørsmål eller trenger mer bistand for å optimalisere belysningen i boligen din.

Spesielle regler for downlights i våtrom

På badet blir det både vått og fuktig. Det er derfor viktig at du bruker downlights med IP-sertifisering i omådet ved dusj, de er egnet for bruk i våtrom. Standarden du leter etter er IP44.

Skal du få montert downlights ute, anbefaler vi også IP44. Dette er for at du skal være sikker på at de tåler alle typer vær. Det vil si at både kulde, fukt, vind og saltvann må tas med i betraktningen, sistnevnte kun hvis du bor i områder nært kysten. 

Snakk med din elektriker om dine behovet. Kanskje du finner ut at du også trenger stikkontakter for utendørs bruk? Det kan vi i ALT Installasjon hjelpe deg med – ta kontakt med oss om montering i dag. 

Hvor mange downlights bør du ha? 

Velg heller for mange lyspunkt enn for få. Ikke fall for fristelsen og lag mønster i taket: Tenk harmoni, ikke symmetri.

Det finnes ingen fasit når det kommer til plassering, men en elektriker kan gi deg gode råd for å sikre deg best mulig resultat. Lysene kan også monteres langs en linje, siden lyset reflekterer fint mot flater - som en vegg, eller en rekke garderobeskap. 

Tenk variasjon i belysningen

Selv om downlights er veldig fint og brukervennlig, er det lurt å tenke seg godt om før du får det montert. Gå gjennom møblering og hva rommet faktisk skal brukes til – kanskje det er bedre med en armatur over spisebordet, og en lampe ved lesekroken i stedet? Variasjon er bare bra, og det gjelder å tenke over helheten i rommet.

På kjøkkenet kan det være fint og hjelpsomt med noen lyspunkter under kjøkkenskapene, i tillegg til i taket. I stuen er det imidertid viktig å ikke plassere lysene slik at de kan gi gjenskinn i TV-skjermen. Downlights rett over sengen kan også være blendende, så her gjelder det å snakke med elektrikeren før du tar de endelige avgjørelsene.

Tror du takspotter er en bedre løsning for deg? Da bør du lese mer på vår infoside om takspotter.

Downlights i ulike soner 

Har du en stor stue, eller et annet lignende oppholdsrom, kan du dele inn belysningen i soner med downlights. På den måten kan du dempe belysningen i ett område, og ha full lysstyrke i en annen seksjon. Dette gjør du fra en dimmer. Har du smarthus kan du gjøre dette via trådløs styring, eller med en tilhørende app.

Downlighten har mange funksjoner

Skal lyset gå rett ned, eller skal du kunne tilte lyset? Downlights har vært på markedet en god stund, men det kommer stadig flere modeller med ulike funksjoner, former og design. 

For at du ikke skal bli overveldet i denne jungelen av downlights, kan det være lurt å gjøre litt research på forhånd. Da vil du kunne gjøre deg opp en mening på hva du liker, og hva du ikke liker. Vi i ALT Installasjon har god oversikt over markedet, og kan vise hvilke muligheter du har med downlights.  

NB! Ikke monter downlights selv

Downlights er en fastmontert installasjon, og jobben krever derfor en autorisert elektriker. Feil montering kan føre til varmgang, fuktskader og i verste fall brann. Skulle det oppstå problemer er du nødt til å ha papirer på jobben for å ha garantien i orden. Gjør du det selv, kan heller ikke forsikringsselskapet hjelpe deg.

Trenger du hjelp med belysning?

Har du spørsmål om plassering og montering av downlights eller annen belysning? Fyll ut skjemaet under, så tar vi kontakt med deg så snart som mulig.

* Feltet må fylles ut

Alltid fornøyd garanti hos ALT Installasjon. Gratis befaring

Gratis befaring!

Nå har ALT Installasjon gleden av å tilby bedrifter gratis befaring. Og husk - vi har alltid fornøyd-garanti!