Rom opplyst med downlights

3 ting du må vite om downlights

Downlights med LED har bedre levetid, lavere energiforbruk og mindre varmeutvikling. Ofte får du også bedre fargetemperatur enn hos tradisjonelle halogen-downlights.

1. Velg riktig fargetemperatur

Du har kanskje hørt begrepet «fargetemperatur» før? Enkelt forklart er det et faguttrykk for «lysfarge», som igjen måles i enheten Kelvin. På den ene siden av spekteret får du lamper med såkalt kjølig eller hvitt lys. I den andre finner du belysning med varmt, nærmest gulaktig lys. 

Tabellen under viser forskjellen fra 8000 Kelvin – altså veldig blåaktig lys– til glødelamper på rundt 2700 Kelvin.

Fargetabell for lys i kelvin

Velg fargetemperatur etter hvilken romfølelse du vil ha. Det er store forskjeller mellom riktig belysning for et kontor og eksempelvis en spisestue. 

Tenk på dette når du skal velge downlights, og spør gjerne elektrikeren om råd.

2. Hvordan forholde seg til fargegjengivelse?

Selve fargegjengivelsen vil først og fremst si noe om hvor godt fargen gjengis i lyset. Den måles i Ra, med en skala fra 1 til 100 i prosent eller som et desimaltall mellom 0 og 1.

Hvis tallet er på 100 prosent gir det perfekt fargegjengivelse, og viser hvordan solen gjengir fargen. LED-downlights brukes ofte i rom der fargegjengivelse er veldig viktig – for eksempel i stuen – og da bør du gå for en downlight med RA over 90.

Varm og lun belysning i en hyttestue

Tenk nøye gjennom hvilket uttrykk du ønsker å få i rommet det gjelder.

3. Hva med fargetemperatur i dimmet lys?

Tradisjonelle glødepærer blir varmere i tonen når den dimmes. Det skjer ikke med LED-downlights. De vil kun få lavere lysstyrke, som betyr at du ikke får den lune følelsen man ofte forbinder med nedtonet lys. Si fra til elektrikeren din, slik at du får mulighet til å endre type downlights. 

På fagspråket omtaler vi disse LED-downlightene som «Warmdim» eller «Dim to warm». Når du dimmer ned vil både Kelvin-fargetemperaturen og lysstyrken dimmes, som gir et varmt og atmosfærisk lys.

Eksempel på belysning i en stue, her med LED-downlights

Når downlights dimmes ned uten warmdim vil kun lysstyrken justeres ned.

Mange mener også at dette er mer avslappende, som er spesielt behagelig på kveldene. Perfekt for stue, soverom og soner der du skal slappe av. 

ALT Installasjon kan hjelpe deg med å finne den riktige løsningen for din bolig. Fortell oss hva du trenger hjelp til, og vi stiller med fagsterke elektrikere og gode råd.

Hva trenger du hjelp til? 

Send oss en henvendelse - vi bistår med alt fra el-sjekk til smarthus, og tar både store og små oppdrag. 

* Feltet må fylles ut

Alltid fornøyd garanti hos ALT Installasjon. Gratis befaring

Gratis befaring!

Nå har ALT Installasjon gleden av å tilby bedrifter gratis befaring. Og husk - vi har alltid fornøyd-garanti!