Soverom med downlights

Slik bør du plassere downlights i boligen din

Downlights er et svært populært valg av belysning, men hvordan bør de egentlig plasseres? Med en godt gjennomtenkt plassering er downlights en fantastisk løsning som gir et pent utgangspunkt i boligen din. Vi gir deg gode råd til hvordan du bør plassere lysene i din bolig!

Riktig plassering av downlights kan være en utfordring. Hvor er det mest praktisk å ha dem, og hvordan sikrer du et personlig uttrykk? 

Svaret på dette vil alltid varierer ut fra rom og størrelse, men det er noen enkle tommelfingerregler du kan følge.

Tilt lyset for å fremheve deler av rommet

Downlights er kjent for å gi god oversiktsbelysning. Det kan også fremheve det du er mest fornøyd med. Moderne downlights gir deg muligheten til å tilte lyset mot ulike flater. På denne måten kan du gi ekstra oppmerksomhet til utvalgte områder i rommet.

Tilter du lysene mot et bilde vil strålene bli reflektert både der og i veggen, og gi rommet et mykt og behagelig lys.

Stue med downlights

Kort avstand fra veggen

Aller best belysning blir det med relativt kort avstand fra downlight til vegg. Downlights bør vanligvis monteres 40-100 cm fra veggen, men hvis lysene ikke kan tiltes bør avstanden være maksimalt 50 cm.

For store rom er det viktig å ikke plassere downlights i midten av taket. Det kan skape et blendende lys, som verken er pent eller behagelig.

Eksempel på plassering av downlights i ulike rom

Slik kan downlights plasseres for maksimal effekt. Husk likevel at det alltid finnes unntak. En elektriker kan hjelpe deg med å finne den beste plassering av lyspunktene i din bolig.

Vend downlights mot veggen

Tiltbare downlights er nesten alltid et bedre valg enn fastmonterte. Først og fremst får du økt fleksibilitet, i tillegg unngår du blending når du vender dem mot veggen. Hvis downlightene vender rett ned kan belysningen bli ubehagelig, og resultere i at du blir blendet.

Dette er ekstra viktig i oppholdssoner, som i sofakroken eller finstuen. Stuen er et viktig rom i huset, og da må belysningen spille på lag.

Hold riktig avstand mellom lysene

Anbefalt avstand kan variere etter romstørrelse og bruksområde, men generelt anbefaler man 80-150 centimeter mellom hver downlight. Spesielt er dette viktig i rom med lite dagslys, der du har mørk veggfarge eller mye på veggen. 

Holder du 80-150 centimeter, får du altså jevn og rik belysning.

Kombiner lyskilder

Downlights fungerer utmerket å kombinere med andre lyskilder. En kombinasjon av lyskilder vil bidra til et lunt og unikt uttrykk i rommet. Det kan for eksempel være en bordlampe på en skjenk, eller en armatur ved spisestuen. Downlights rett over TV-skjermen er ofte uheldig fordi det kan gi gjenskinn. Da kan du heller sette en på hver side av TV-en, eller bruke LED-strips.

Ofte plasserer man downlights før man møblerer, så det er viktig å tenke seg godt om før de monteres.

Tenk utradisjonelt og få en unik bolig!

Det finnes utallige føringer hvis du skal gå helt etter regelboka. Likevel går det an å gi belysningen et mer unikt og personlig preg. Snakk med elektrikeren din om uttrykket du ønsker deg – vi hjelper deg med gode tips! 

I bildegalleriet over finner du noen kreative løsninger du neppe har tenkt på selv. Hva med å plassere downlights i et mønster, eller sette dem i par? Eller kanskje du vil eksperimentere med fargene og gå for en blanding av sort og hvitt? Mulighetene er mange. 

Ta kontakt med oss i skjemaet under, så hjelper vi deg med en god løsning for dine rom.

ALT Installasjon tilbyr salgsfinansiering via Svea Finans

Dette betyr at du som kunde får muligheten til å dele opp betalingen. Med delbetaling fra Svea finans kan du altså bestille en jobb fra oss nå, men betale senere. Les mer om finansiering her

Har du spørsmål om downlights?

Fyll ut skjemaet under, så tar vi kontakt med deg så snart som mulig.

* Feltet må fylles ut

Alltid fornøyd garanti hos ALT Installasjon. Gratis befaring

Gratis befaring!

Nå har ALT Installasjon gleden av å tilby bedrifter gratis befaring. Og husk - vi har alltid fornøyd-garanti!