Stue med downlights

Har du brannfarlige downlights hjemme? 

Flere norske hjem huser gamle, utdaterte downlights – ofte med halogenpærer. Er det lenge siden installasjon kan det være lurt å sjekke tilstanden. Halogenpærene avgir nemlig mye varme, og skulle de være feilmontert eller ligge tett inntil isolasjon risikerer du å bo i en brannfelle. 

Her til lands har downlights vært en favoritt i mange år. De er diskrete, gir god belysning og ikke minst praktiske. Men det har skjedd mye siden de fikk sitt inntog på det norske markedet for 20 år siden, både med tanke på montering og energibruk. 

Hvorfor kan de gamle downlightene være brannfarlige?

Stadig flere velger å bytte til LED-downlights, og det med god grunn. Downlights med halogenpærer avgir mye varme over tid, og har høy overflatetemperatur. Pærene kan altså være tilløp til brann dersom det er i kontakt med brennbart materiale som isolasjon.

NB! Ikke monter downlights selv

Downlights er en fastmontert installasjon, og jobben krever derfor en autorisert elektriker. Feil montering kan føre til varmgang, fuktskader og i verste fall brann. Skulle det oppstå problemer er du nødt til å ha papirer på jobben for å ha garantien i orden. Gjør du det selv, kan ikke engang forsikringsselskapet hjelpe deg.

Eksempelbilde med downlights i rom

Er det lenge siden downlightene ble installert, er det en viss risiko for at det er montert uten kasser eller innkapsling – som anbefales for pærer med høy varmeutvikling. 

Eldre boliger kan skjule problemer

Bor du i et eldre hus, kan det også være at installasjonen er utført av tidligere huseier. 

En undersøkelse utført av TNS Gallup i 2012 viste at så mange som en tredjedel hadde installert downlights selv, hvorav to tredeler også koblet dem selv. Slike installasjoner skal alltid utføres av en autorisert elektriker. Dersom du selv utfører installasjonen risikerer du også å få lavere tilbakebetaling hos forsikringsselskapet dersom noe skulle skje.

LED-downlights gir trygghet i hverdagen

Ved utskifting har vi sett alt fra smeltede til sortsvidde komponenter, som over lenger tid kunne fått fatalt utslag for beboerne. Heldigvis er det enkelt å gjøre noe med. Nye varianter med LED-pærer avgir langt mindre varme, er brannsikre og godkjent direkte i isolasjonen. 

LED-downlights gir deg også bedre lysforhold, for ikke å nevne lavere energiforbruk. LED-pærer har levetid på hele 10-30 år, og sparer deg for mye penger over tid. 

Er det på tide å bytte ut downlightene? Elektrikerne hos ALT Installasjon stiller på gratis befaring for å avdekke omfanget. I noen tilfeller kan det også være nødvendig å bytte ut dimmeren, og da vil vi selvsagt hjelpe deg med det også. Ta kontakt i dag.

Hva trenger du hjelp til? 

Send oss en henvendelse - vi bistår med alt fra el-sjekk til smarthus, og tar både store og små oppdrag. 

* Feltet må fylles ut

Alltid fornøyd garanti hos ALT Installasjon. Gratis befaring

Gratis befaring!

Nå har ALT Installasjon gleden av å tilby bedrifter gratis befaring. Og husk - vi har alltid fornøyd-garanti!