Øk el-sikkerheten hos de eldre
Har du eldre familiemedlemmer som fremdeles er hjemmeboende? Med noen enkle grep kan du øke el-sikkerheten i boligen deres.
De eldre velger å bo hjemme lenger enn tidligere
For mange er hverdagen som hjemmeboende helt uproblematisk. Likevel kan det gi grobunn for bekymring for familien, spesielt hvis vedkommende begynner å bli litt glemsk.
Vi vet at det er større risiko for å omkomme i brann jo eldre du blir, og som pårørende kan det være en ekstra belastning. Men, her gjelder det å trå varsomt frem.
Ingen liker å bli irettesatt eller betvilt, og derfor handler det om å gjøre små tiltak som oppleves som hjelpsomme og betryggende for alle parter.
Bistå de eldre med å øke el-sikkerheten
Når du er på besøk kan det være lurt å se over de ulike rommene. Er det noen gjenstander eller rom som medfører ekstra risiko? Snakk med den eldre om de potensielle farene, og lytt til deres tanker og følelser. Som regel vil dere bli enige om en bedre løsning.
Noen konkrete forslag er å:
- Sjekke at ingen panelovner er i nærheten av tekstiler eller annet brennbart materiale.
- Rengjøre eller rense alle filtre i kjøkkenvifter, air condition og lignende.
- Installere komfyrvakt.
- Teste alle røykvarslere og sørge for at lyden er høy nok.
- Plassere brannslukkingsutstyr lett tilgjengelig.
- Sjekke at alle vinduer og dører fungerer som de skal.
- Gå over alle skjøteledninger, og sjekke at de ikke brukes som strømforsyning til svært energikrevende apparater (eksempelvis varmeovn eller hvitevarer).
- Har den eldre et varmeteppe? Pass på at det er en ny modell som slår seg av automatisk. Den eldre skal heller ikke ligge på eller brette teppet.
- Bytte ut stikkontaktene de bruker for å stryke klær, lage kaffe og lignende til såkalte tidsbrytere. De vil kutte strømmen i uttaket automatisk etter en gitt tidsperiode.
- Gå gjennom alle steder med fastmontert belysning. Hvis de har gamle downlights, kan det i verste fall resultere i brann. Dette fordi de eldre installasjonene ofte ligger tett inntil isolasjonen, og gjerne uten kasser eller innkapsling.
- Vurder om det er på tide å installere et smarthussystem, som du også har tilgang til. Da kan du fjernstyre om det skulle være behov for det.
- Bevegelsessensorer er perfekt i mindre rom, trappeoppganger og områder den eldre beveger seg på nattetid. Ofte er det nok å bytte ut lysbryteren med en ny variant.
Ønsker du å gjøre større grep, kan vi komme på gratis befaring og vurdere hvilke tiltak som må gjøres. Vi kan eksempelvis implementere smarthusteknologi i boligen. Det kan gi trygghet i hverdagen, og sikre de eldre mot skader og uhell i hjemmet.
Hvordan kan elektrikeren hjelpe?
ALT Installasjon har lang erfaring med utbedring av el-sikkerhet for eldre. Vi vet hvor viktig det er å utbedre risikofaktorene, og kan bistå med alt innen el-installasjoner. Ta kontakt med oss her.
Komfyrvakt er en selvfølge i alle boliger, men spesielt hos de eldre. Her vil elektrikeren stille til en gratis befaring først. Dersom det finnes eksisterende stikkontakt for komfyr kan komfyrvakten installeres via den, men også her finnes det andre metoder for installasjon – spesielt hvis boligen er ny.
Videre er det viktig å ta en el-sjekk av boligen for å se at alt er som det skal med det elektriske. Eldre boliger har ofte utdatert el-anlegg, for ikke å nevne stikkontakter eller lysbrytere som ikke fungerer som de skal.
Send oss en henvendelse via skjemaet under hvis du ønsker råd for å øke el-sikkerheten hos dine eldre, eller ønsker en gratis befaring.
Hva trenger du hjelp til?
Vi bistår med alt fra el-sjekk til smarthus, og tar både store og små oppdrag. Trenger du en befaring? Da kommer vi helt gratis.
Gratis befaring!
Nå har ALT Installasjon gleden av å tilby bedrifter gratis befaring. Og husk - vi har alltid fornøyd-garanti!