Stikkontakter

Vet du hvor mange stikkontakter du bør ha i hvert rom? Med disse tipsene blir du proff nok til å planlegge for et trygt og funksjonelt hjem.

Design, funksjonalitet og trygghet

Med tiden har det kommet mange valgmuligheter innen stikkontakter. Nå trenger de ikke lenger være hvite, firkantende bokser - både farge og design kan variere.

Nordmenn er glade i å pusse opp - selv detaljer som stikkontakter kan bidra til å heve helhetsinntrykket. Vi tar deg gjennom boligen rom for rom og viser deg noen av mulighetene.

Minimumskrav i norske boliger

Du bør ha kontroll over hvor mange kontakter som skal være montert i hvert rom. Med få stikkontakter øker faren for overbelastning. En annen vanlig brannfare i norske boliger er hyppig bruk av skjøteledninger og grenuttak. Praktisk, men ikke alltid like smart! Vi oppfordrer til å være oppmerksom og forsiktig ved bruk av mye grenuttak og skjøteledninger.

Dette er minimumskravene for stikkontakter i alle rom, for en standard norsk bolig. Når vi sier «to uttak» er det det samme som en «dobbel stikkontakt».

Kjøkken

Det er anbefalt ett uttak per elektrisk utstyr som er fast inventar på kjøkkenet. Tenk standard kjøkkenutstyr som stekeovn, platetopp, fryser, kjøleskap og kaffemaskin - disse trenger alle ett uttak. 

Videre bør det være minst to uttak per meter på kjøkkenbenk eller -øy, for tilkobling av blender, stavmikser, kjøkkenmaskin og lignende utstyr.

Bad/WC/Vaskerom

Stasjonært utstyr som vaskemaskin og tørketrommel skal ha dedikert uttak. I tillegg skal et bad ha minst to uttak, med mindre rommet er under tre kvadratmeter. Da aksepteres ett uttak.

Stue, arbeidsrom, soverom & oppholdsrom

Minimum to uttak per 4 kvadratmeter gulvareal 

Gang/entré

Minimum to uttak per 6 kvadratmeter gulvareal 

Lyd og bilde

I rom hvor det skal monteres flere enheter som TV, hjemmekino, ruter, musikkanlegg og lignende, skal det være minst 6 uttak i tillegg de andre uttakene som er montert i rommet. To av disse kan være eurostikk. 

Uteområdet

Minimum to uttak på veranda og balkong. Tenk også på at stikkontaktene skal tilpasses boligens stil og bruk.

Garasje/bod

Minimum to uttak, men antall uttak må samsvare med planlagt bruk.   

Les også: Enkel installering av smarthus

Les også: Solcelleanlegg for privatboliger  

Utendørs stikkontakt

Ved installasjon av stikkontak utendørs eller i våtrom er det påbudt med jordfeilbryter i sikringsskapet ditt. Dette er som regel på plass i nyere bygg og hus, men det er alltid lurt å sjekke for ordens skyld.

Kravet for utendørs stikkontakt er IP44, det vil si at stikkontakten er beskyttet mot vanninntrenging. Anbefalt monteringshøyde for utendørs stikkontakter er mellom 100 til 200 centimeter. Det er for å unngå påkjenning fra snø og lignende. 

For å unngå at vann renner inn i stikkontakten, bør ledningen gå inn fra undersiden. Hvis det eventuelt skulle komme vann eller kondens inn i stikkontakten, bør det være et dreneringshull i bunnen, slik at vann ikke fryser til is i stikkontakten, noe som kan resultere i kortslutning.

Det finnes mye å velge mellom av utendørs stikkontakter, og vi anbefaler å kjøpe en stikkontakt med klapplokk og god beskyttelse.

Har du spørsmål om stikkontakter?

Vi hjelper deg gjerne! Fyll ut skjemaet under, så tar vi kontakt med deg.

* Feltet må fylles ut

Alltid fornøyd garanti hos ALT Installasjon. Gratis befaring

Gratis befaring!

Nå har ALT Installasjon gleden av å tilby bedrifter gratis befaring. Og husk - vi har alltid fornøyd-garanti!