Derfor skal du ikke gjøre elektrikerarbeid selv

Elektrisk materiell som lysbrytere, stikkontakter og dimmere kan lovlig kjøpes i butikk av privatpersoner. Samtidig er det kun autoriserte bedrifter som kan installere det i boligen din. Visste du at utsalgsstedet er pålagt å informere deg om dette før kjøp?

Kun elektrikeren skal installere og koble

I lang tid kunne du utelukkende kjøpe el-materiell fra autoriserte elektrikere. De nye EU-reglene har gjort el-materiell tilgjengelig for salg i butikk, men like fullt må du forholde deg til norske regler for montering.  

Først og fremst gjelder disse to punktene:

  • Du kan ikke installere og koble el-materiell selv. 
  • Dersom du har falt for fristelsen og startet monteringen selv, kan du ikke be en autorisert elektriker om å fullføre for deg. Det er nemlig brudd på forskriftene. 

Ikke fall i hobbyelektriker-fella

Selv om du tror du vet hva du driver med når du kobler eller installerer el-materiell, er det mye som kan gå galt. I verste fall risikerer du at liv går tapt. At det oppstår brann er nemlig den største risikoen når det kommer til feilkoblet elektromateriell. Det må du ta alvorlig! 

ALT Installasjon utfører alle typer elektriker-oppdrag. Ta kontakt med oss for bestilling.

elektriker

Du kan risikere lavere erstatning

Installerer og kobler du opp noe alene, er du også dårlig stilt når det kommer til erstatningen fra forsikringsselskapet ditt. Skulle det oppstå brann som resultat av ulovlig el-arbeid, kan erstatningen din bli betraktelig lavere.

Det er en grunn til at installasjon og montering av elektrisk materiell skal gjøres av en autorisert elektrikerbedrift. Følges ikke forskriftene, lovene og normene som ligger til grunn, vil el-installasjonen regnes som ulovlig. 

Hvilke regler gjelder for kjøp?

Når du kjøper elektrisk materiell i butikk, skal det stå en liten skrift på produktet som sier følgende: 

«Kan kun installeres av en registrert installasjonsvirksomhet.»

Selger eller markedsfører man elektromateriell, er man altså pliktig å opplyse kjøper om at det skal installeres av en autorisert el-bedrift. Merkingen skal være synlig, og følge opplysningsplikten.

Det kan gå galt – selv når du er sikker

Ulovlige el-installasjoner er et stort problem i Norge. El-sikkerhetsportalen.no har snakket med en av de mange hobbyelektrikerne vi har til lands, og avdekket et tilfelle som virkelig kunne fått alvorlige konsekvenser. 

En familie på fire hadde en fin start på dagen, helt til mor i huset oppdaget røykluft på morgenkvisten. Med far på jobb og storesøster borte, var mor alene med babyen. På rommet til et av barna så hun røykutvikling, og brann på innsiden av veggene.

Mor rakk å ta sikringene og hente babyen, før hun selv forsøkte å slukke brannen. Til slutt ringer hun 110, og brann- og redningsvesenet forhindrer at huset blir brent ned. Etterforskningen avdekker at arbeidet er utført av en hobbyelektriker. Det elektriske anlegget var lagt opp som et skjult anlegg, med materiell av lav kvalitet.

Ta kontakt med oss om du trenger installasjon av el-materiell. Selv den minste feil på el-anlegget ditt kan føre med seg enorme konsekvenser, så vær trygg og bruk fagfolk.

Trenger du en elektriker?

ALT Installasjon kan hjelpe til med alt knyttet til det elektriske hjemme hos deg. Send oss en henvendelse enten du har spørsmål eller ønsker en gratis befaring.

* Feltet må fylles ut

Alltid fornøyd garanti hos ALT Installasjon. Gratis befaring

Gratis befaring!

Nå har ALT Installasjon gleden av å tilby bedrifter gratis befaring. Og husk - vi har alltid fornøyd-garanti!