LED-lys

LED-lys

Visste du at LED-pærer avgir mindre varme og bedre lys? Halogen- og glødepærer er ikke lengre det beste alternativet, verken av miljø- eller kostnadshensyn. Heldigvis er det enkelt å oppgradere til LED-pærer.

Det nærmer seg slutten for halogenpærer

1. september 2018 ble det innført et forbud mot produksjon og import av halogenpærer av EU. En av grunnene var at teknologien i halogen er gammeldags, og svært ineffektiv. Kort levetid – cirka 2000 timer kontra 25 000 med LED-lys – var sannsynligvis også en faktor. Hyppigere utbytte av pærer er ikke bare negativt for lommeboka, men også for miljøet. Så hvorfor vente, om du har gamle halogenpærer i downlightene dine?

LED-belysning

 LED-lys er det klare førstevalget i dag. Det har en rekke fordeler, og de viktigste er:

  • Større brannsikkerhet, fordi lampene utvikler mindre varme.
  • 80-90 prosent lavere strømforbruk, uten reduksjon i lysstyrke.

Spar penger med LED

I en halogenpære går kun 5–10 prosent av strømmen med til å produsere lys, mens resten omgjøres til varme. Det er dårlig utbytte for strømmen. I en LED-pære går imidlertid nærmere 90 prosent av strømmen med til å produsere lys. En LED-pære bruker altså mindre energi på å gi deg mer – og bedre – lys.

LED-pærer er fremdeles dyrt sammenlignet med halogen. De har til gjengjeld bedre levetid. Det kommer heldigvis ny teknologien hele tiden, og pærene blir både billigere og bedre.  

Les også: Downlights til LED-pærer
Les også: LED-striper til din bolig
Les også: Utebelysning m ed LED 

LED-pærer med dimmere

I dag kan de aller fleste LED-pærer dimmes. Noen ganger har lampeprodusenter pærer som er dimbare og ikke dimbare, nettopp fordi forkoblingen til en lampe som kan dimmes tar mer plass. Det viktigste er at du velger riktig pære opp mot dimmeren og armaturen. Velger du feil, kan du få lys som flimrer, lager lys eller i verste fall blir ødelagt. 

Flere dimmere er nemlig utviklet for tradisjonelle glødelamper. LED-pærer krever mindre installert belastning, som betyr at de krever færre watt for å gi samme lysstyrke. Snakk med elektrikeren din, så er du alltid på den sikre siden. 

Få stemningslyset med dimming

Takket være utviklingstempoet avgir ikke LED-pærer blåhvitt og kaldt lys lenger. Nå får du i stedet lunt og varmt lys, i tillegg til bedre lysutbytte. Bruker du LED-pærer som er tilpasset for dimming, kan du oppleve at du får samme, varme lys som du tidligere fikk med halogenpærer. 

Du kan også, gjennom gradvis dimming, få lysnivået til varmetonene du er vant til fra tradisjonelle lyspærer. Er du usikker på hva som egner seg best, kan du snakke med våre elektrikere

Kjente LED-begrep

Du kommer til å oppleve at det er mange tekniske begrep knyttet til LED. Den du kan se etter som vi anser som viktigst, er Kelvin. 

Det beskriver fargetemperaturen på lyset. 2700K er varmhvitt, og det anbefaler vi i alle rom. 

LED reduserer brannfaren   

Har du opplevd å måtte skifte en halogenpære like etter at den har vært i bruk? Da vet du hvor varme de kan bli. Overflatetemperaturen på en halogenpære kan stige til så mye som 250 grader, i motsetning til vanlige LED-pærer. De holder seg under 100 grader, som reduserer brannfaren betydelig. 

LED-pærer har lang levetid 

Med en gjennomsnittlig brukstid på 3-5 timer, har halogenpærer en levetid på cirka 2000 timer. Det høres kanskje mye ut, men LED har til 20 000 timers levetid ved samme bruk. Halogenpærer må byttes ut minst én gang i året, mens LED må byttes ut hvert 18 år. Ganske stor forskjell. 

LED-pærer er også mer robuste, fordi de ikke har den skjøre glødetråden som ryker hver gang noen smeller hardt med døra.

LED-belyst kjøkkenøy

Er det enkelt å bytte til LED? 

I all enkelhet: Ja. Det viktigste er at elektrikeren sjekker tilstanden på downlightene dine. Er det snakk om gamle varianter, som gjerne er av typen lavvolt, må de inn og gjøre større endringer. Er det snakk om et enkelt pærebytte, kan du imidlertid gjøre det selv. 

Det som kan by på problemer, er hvis minimumsbelastingen til trafoen er for høy i forhold til LED-pærene. Da må trafoen byttes ut. Hvis trafoen med ledning er installert i taket, er det en større jobb. 

Hva trenger du hjelp til? 

Send oss en henvendelse - vi bistår med alt fra el-sjekk til smarthus, og tar både store og små oppdrag. 

* Feltet må fylles ut

Alltid fornøyd garanti hos ALT Installasjon. Gratis befaring

Gratis befaring!

Nå har ALT Installasjon gleden av å tilby bedrifter gratis befaring. Og husk - vi har alltid fornøyd-garanti!